A Google Könyvkeresőről
Áttekintés
Gondolatok, vélemények
Általános súgó

Partnerprogram
Kiadóknak és szerzőknek
Csatlakozzon most
Súgó partnerek számára

Könyvtárprojekt
Áttekintés
Könyvtári partnerek
Súgó könyvtárosoknak

A Google Könyvkeresőről

Áttekintés | Történet | Tények és téveszmék

Tények és téveszmék

Téveszme: A Google Könyvkereső ingyen lehetővé teszi a világ bármely könyvének letöltését.

Tény: A Google Könyvkereső a keresésben, és a könyvek felfedezésében segíti Önt, nem a könyvek fizetség nélküli letöltésében vagy elolvasásában. Így, ha egy olyan könyvet talál, amely még szerzői jogvédelem alatt áll, csak a könyvnek egy kis részét fogja látni egyszerre – vagy a Töredék-nézetet vagy a Mintaoldalak megtekintését– valamint azokat a hivatkozásokat, amelyek segítségével megvásárolhatja vagy kikölcsönözheti a könyvet. Ha olyan könyvet talál, amely már nem esik szerzői jogvédelem alá, akkor rendelkezésre áll a Teljes könyv megtekintése. (A Google Könyvkeresőben található, köztulajdonban levő könyvekről bővebben itt tájékozódhat.)


Téveszme: Önök azt állítják, hogy csak kis részleteket mutatnak meg a szerzői jogvédelem alatt álló könyvekből, de én teljes oldalakat látok, tehát biztosan megsértik a szerzői jogot.

Tény: Amikor néhány töredéknél többet lát egy szerzői jog alatt álló könyvből a Google Könyvkeresőben, akkor ez azért fordulhat elő, mert a szerző vagy a kiadó csatlakozott Partnerprogramunkhoz és engedélyt adott arra, hogy lehetővé tegyük a Mintaoldalak megtekintését, amelynek révén elegendő információt szerezhet a könyvről annak eldöntésében, hogy megvásárolja-e azt. Ez egy olyan dolog, amelyet a kiadó kifejezett engedélyével teszünk.


Téveszme: Ha a könyv még szerzői jogvédelem alatt áll, akkor annak engedély nélküli beolvasása illegális.

Tény: Ez valószínűleg a legelterjedtebb félreértés a Google Könyvkeresőről és általában a szerzői jogvédelemről. Ha a könyvtári könyv közkincs (nem áll szerzői jogi védelem alatt), akkor teljes egészében elérhető. Ha a könyv szerzői jogi védelem alatt áll, akkor a felhasználók csak az alapvető adatokat láthatják (például a könyv címét és a szerző nevét), és legfeljebb két-három töredéket a könyvből, valamint az azzal kapcsolatos információkat, hogy melyik könyvtárban lehet megtalálni, vagy hol lehet megvásárolni. Ha valamely kiadó vagy szerző nem járul hozzá könyveinek digitalizálásához, akkor csak egy szavukba kerül, hogy kizárjuk könyveiket a programból. 

Gondosan terveztük meg a Google Könyvkeresőt, hogy biztosítsa a könyvek tisztességes és a törvényeknek teljes mértékben megfelelő felhasználását. A szerzői jog a kreatív munkák védelmét és értékük emelését szolgálja, annak érdekében, hogy még több ilyennek a keletkezését bátorítsa – ebben az esetben biztosítja, hogy a szerzők műveket írjanak, és a kiadók kiadják azokat. Úgy hisszük, hogy az olvasók számára a könyvek megtalálásához és megvásárlásához megteremtett új lehetőségekkel a szerzőket és a kiadókat is segítjük abban, hogy többet adjanak el ezekből. A tisztességes használatról tovább információk találhatók itt.


Téveszme: Ez a projekt rendben is lenne, kivéve azt, hogy a Google nem teszi lehetővé a szerzőknek és a kiadóknak annak eldöntését, hogy megjelenjenek-e könyveik a Google Könyvkeresőben avagy sem.

Tény: Bármelyik kiadó vagy más szerzői jogtulajdonos könnyedén kizárhatja műveit a Google Könyvkeresőből - bármikor és bármilyen okból. Arról, hogy ezt hogyan tehetik meg, részletes tájékoztatás található itt és egy támogató csapat is a rendelkezésére áll bárkinek, aki problémába ütközik, ha saját maga kívánja ezt megtenni.

Azonban azt sem szabad elfeledni, hogy senki, semmilyen körülmények között sem láthat egy teljes oldalt egy szerzői jogvédelem alatt álló könyvből a szerzői jog tulajdonosának engedélye nélkül; ha egy könyv szerzői jogvédelem alatt áll, csak töredékeket mutatunk be a keresett kifejezés környékén levő szövegből, kivéve, ha a szerzői jog tulajdonosa kifejezetten engedélyt adott nekünk arra, hogy többet mutassunk meg belőle.


Téveszme: A Google pénzt kap az olyan könyvkereskedőktől, mint például az Amazon, azért, hogy elhelyezze hivatkozásaikat a Google Könyvkereső oldalain.

Tény: Hivatkozásokat biztosítunk a Google Könyvkereső oldalain, mivel könnyebbé kívánjuk tenni a felhasználóknak a könyvek megvásárlását és a kiadóknak a könyvek eladását. A könyvkereskedők nem fizetnek azért, hogy hivatkozásaik megjelenjenek a Google Könyvkeresőben, és a Google nem kap pénzt, ha Ön ezektől a kiskereskedőktől vásárol meg egy könyvet.


Téveszme: A Google a mások által írt könyveken élősködik, azzal keresve pénzt, hogy hirdetéseket jelenít meg a Google Könyvkereső oldalain, és ezt nem osztja meg a szerzői jog tulajdonosaival.

Tény: A Google Könyvkereső hatalmas hasznot hajt a szerzőknek és kiadóknak, a Google jelentős költsége árán, vagyis nem élősködik, épp ellenkezőleg. Nem helyezünk el hirdetéseket egy adott könyvkeresési eredményen, kivéve, ha a szerzői jog tulajdonosa engedélyt adott arra, hogy megjelenítsük a könyv egyes részeit, és hirdetéseket is meg kíván jeleníteni. Amikor hirdetéseket jelenítünk meg, a jövedelem nagy részét visszajuttatjuk a szerzői jog tulajdonosának. Más szavakkal, a Google Könyvkereső hirdetéseiből csak olyan mértékben származik nyereségünk, amennyire könyvkiadó partnereinknek is.

©2011 Google - Kezdőlap - Minden a Google-ról - Adatvédelmi irányelveink