Oldalképek
PDF
ePub

or THE Museum Undxr Sit A. Panizzi.

of Book III p. 506, and tins acconi

Book in, been surrounded, on all four sides, with galleries for the H'i"tobv books.' Afterwards, when adverting to the great expense which had been incurred upon the facades of the quadrangle, he went on to say: 'It might now seem barbarous to proMtchania- Pose tne filling up of the square—as ought originally to a'hv'Toi nave ^een done. Perhaps the best plan would be to «vi,pp.295, design another range of building entirely [new ?], enclosing the present building on the eastern and northern sides as the Elgin and other galleries do on the western. To do this, it would be necessary to purchase and pull down one side of two streets,—Montagu Street and Montagu Ibu- Place.'

sec chap, ii As I have intimated already, this alternative project was unconsciously reproduced, by the present writer, ten years later, without any idea that it had been anticipated. But

pan Yin g

facsimile, neither to the mind of the writer of 1837, nor to that of the writer of 1847, did the grand feature of construction which, within another decade, has given to London a splendid building as well as a most admirable ReadingRo mi, present itself. The substantial merit, both of originally suggesting, and of (in the main) eventually realising the actual building of 1857, belongs to Antonio Panizzi.

As to the claims on that score advanced by Mr. Hosking, formerly Professor of Architecture at King's College, they apply to a plan wholly different from the plan which was carried into execution.

Mr. Hosking's scheme was drawn up, for private circulation, in February, 1848 (thirteen months after the writing of my own pamphlet entitled Public Libraries in London and in Paris, and more than six months after its circulation in print), when it was first submitted to Lord EllksMere's Commission of Inquiry. It was first published (in The Builder) in June, 1850. His object was to pro

Book III.
Chap. III.
History
or THK
MUSEUM

Sib
Panizzi.

vide a grand central hall for the Department of Antiquities.

When Mr. Hoskixg called public attention to his design of 1848—in a pamphlet entitled Some Remarks upon the TM£K* recent Addition of a Rcadinij-Room to the British Museum —Mr. Sydney Smirke wrote to him thus :—' I recollect seeing your plans at a meeting of the Trustees, . . . shortly after you sent them [to Lord Ellesmere]. When, long subsequently, Mr. Panizzi showed me his sketch for a plan of a new Reading-Room, I confess it did not remind me of yours, the purposes of the two plans and the treatment and syim? construction were so different/* Whilst to Mr. Smirke wunan. himself belongs the merit of practical execution, that of design belongs no less unquestionably to Panizzi.

* If the question of mere hints and analogies in construction were to be followed out to its issues, the result, I feel assured, would in no degree tend to strengthen the contention of Mr. Hosking's pamphlet. Something like a first germ of the mere ground-plan of the new ReadingRoom may, perhaps, be found in M. Benjamin Delessert's Projet d'tme Bibliothequc circulaire, printed, at Paris, as far back as the year 1835, when the question of reconstructing the then 'Royal,' now 'Imperial Library,' was under discussion in the French Chambers. 'I propose,' says Delessert, 'to place the officers and the readers in the centre of a vast rotunda, whence branch off eight principal galleries, the walls of which form diverging radii . . . and have book-cases on both sides,' &c. His plan may be thus shown, in small. The differences, it

[graphic]

will be seen, between this sketch and Mr. Panizzi's sketch of 1854, are greater than are the resemblances.

Mr. Panizzi himself preferred, at first, the plan of extending the building on the eastern and northern sides. His suggestions had the approval of the Commissioners of 1850. But the Government was slow to give power to the Trustees to carry out the plan of their officer and the recommendation of the Commissioners of Inquiry, by proposing the needful vote in a Committee of Supply. Plan and Report alike lay dormant from the year 1850 to 1854. It was then that, as a last resort, and as a measure of economy, by avoiding all present necessity to buy more ground of the Duke of Bedford, Mr. Panizzi recommended the Trustees to build within the quadrangle, and drew a sketch-plan, on which their architect reported favourably. Sixty-one thousand pounds, by way of a first instalment, was voted on the third of July, 1854. The present noble structure was completed within three years from that day, and its total cost—including the extensive series of book-galleries and rooms of various kinds, subserving almost innumerable purposes—amounted in round numbers to a hundred and fifty thousand pounds. It was thus only a little more than the cost of the King's Library, which accommodates eighty thousand volumes of books and a Collection of Birds. The new Readiug-Room and its appendages can be made to accommodate, in addition to its three hundred and more of readers, some million, or near it, of volumes, without impediment to their fullest accessibility.

To describe by words a room which, in 1870, has become more or less familiar, I suppose, to hundreds of thousands of Britons, and to a good many thousands of foreigners, would now be superfluous. But it will not be without advantage, perhaps, to show its character and appearance with the simple brevity of woodcuts.

The following illustrative block-plan shows the general arrangement of the Museum building at large, at the date Book Hi, of the erection of the new Reading-Room. History

or THK

Museum

[graphic][ocr errors][merged small][merged small]

L General Block-plan Of The British Museum,

AS IT WA8 IN 1857.

The shaded part of the building itself shows the portions allotted to the Library. The unshaded part is assigned, on the ground floor, to the Department of Antiquities, and (speaking generally) on the floor above—in common with

[ocr errors]

the upper floors of the Library part—to the Departments of Natural History. The 'Print Room' is shown on the ground-plan between the Elgin Gallery and the northwestern extremity of the Department of Printed Books.

The next illustration shows, in detail, the ground-plan of the new Reading-Room and of the adjacent book

[graphic]

II. Ground-plan Of The New Or 'panizzi' Reading-room,

AND OP THE ADJACENT GALLERIES, 1857.

« ElőzőTovább »