A magyar művészet a XIX. és a XX. században

Első borító
Adamo Books, 1967. dec. 1. - 175 oldal

 Az olvasóhoz: a mű bizonyos ideológiai, politikai jellemzéseit illik fenntartással kezelni, hiszen jóval a rendszerváltás előtt készült, amikor még kötelező ideológiai iránymutatás volt.

 

A XX. század művészete

 

Építészet a XIX. században  (A barokk magyarországi hanyatlása - A Királyi Szépítő Bizottság - Klasszicizmus az építészetben - Romantika az építészetben - Ybl Miklós és köre - Az újjáéledt gótika - A "magyaros" stílus)

 

Szobrászat a XIX. században (Klasszicizmus magyar módon - A klasszicizmus és a nemzeti jellegek összehangolása - A millenniumi fellendülés)

 

Festészet a XIX. században (A reformkorszak művészete - Klassziko-romantikus tájképfestés - Két külföldre szakadt nagy tehetség: Brocky Károly és Libay Károly - A reformkorszak nagy mestere: Barabás Miklós - A biedermeier festészet más művelői - Átmenet a romantikába - A kiteljesedett romantika: Zichy Mihály és Madarász Viktor - A kiegyezés korának festészeti irányai; akadémizmus, realista törekvések - Munkácsy Mihály, Paál László, Szinyei Merse Pál - A második helyen

 

A XX. század magyar festészete (Áthúzódott életművek - Romantikus realizmus - A nagybányai iskola - A művésztelep Szolnokon, Kecskeméten és Gödöllőn - A nyolcak - A Műcsarnok köre - Egy magános óriás - A naposabb oldalon - Alföldi festők - Hárman az önművelők közül - Zavart lelkiegyensúlyú alkotó művészek - Az aktivisták)

 

Mit mondanak mások - Írjon ismertetőt

Nem találtunk ismertetőket a szokott helyeken.

Kiválasztott oldalak

Tartalomjegyzék

1. rész -
2. rész -
3. rész -
4. rész -
5. rész -
6. rész -
7. rész -
8. rész -
14. rész -
15. rész -
16. rész -
17. rész -
18. rész -
19. rész -
20. rész -
21. rész -

9. rész -
10. rész -
11. rész -
12. rész -
13. rész -
22. rész -
23. rész -
24. rész -
Copyright

Más kiadások - Összes megtekintése

Gyakori szavak és kifejezések

Bibliográfiai információk