Oldalképek
PDF
ePub

meglessük ezt a pontját is annak a gondolkodásnak, mely elindítja a Dunántúl népét. Mikor a régi haza és az az Amerika ide-oda hánykolódnak fejében, olyan példák villannak föl előtte, a minőket most elmondtam. Mert annak fölismeréséhez, hogy mi tényleg erősen le vagyunk nyomva közterhekkel Amerikával való versenyünkben: ennek fölismeréséhez már statistika kell. Ebben a formában a zsellér vagy paraszt soha sem tudja meg azt. A magunk okulására azonban néhány számot, a melyeket legujabban adtak közre, fölirok, mert velök a közterhek súlyainak lenyomatát kapom. Az államok «handicap» versenyében így jobban megértjük a mi túlterhelésünket.

Fejér-, Győr-, Vas- és Veszprém vármegyék adóösszegeivel a következőképen állunk. (1898-ról szóló adatok; *) a törvényhatósági joggal fölruházott városok mellőzésével.) Azon állami adóknak összege, melyek a községi adók kivetésének alapjául szolgáltak,**) kitett:

[blocks in formation]

Ezek a pótadók községek szerint egész létrát alkotnak százalék számokban. Az országos átlag tudvalevőleg kis- és nagyközségekben 1898-ban 27.5%, 1899-ben 27.7% volt, a község minden tagját illető kiadások terhéből 30.9%, azaz 31.9%. Ez az utóbbi adózás túl a Dunán akként alakul, hogy a legjobban megterhelt község e czímen Fejérben 63%-ot, Győrben 49%-ot, Vasvármegyében 95-öt, Veszprémben pedig

*) Magyarországon az állami egyenes adók alapján kivetett vármegyei és községi adók statistikája, az 1898-1899. évekről. Kiadja a pénzügyministerium. (1904.)

**) Az 1886: XXII. t.-cz. 130. §-ának ötödik bekezdésében említett önálló puszták stb. adóján kívül.

Budapesti Szemle. CXXIII. kötet. 1905.

2

83-at fizet. A tájékozódást azzal tehetjük teljesebbé, ha a vármegyei pótadókat 1) is beléiktatjuk, volt pedig (1899):

[blocks in formation]

Mindezekhez a súlyos, nagy alapot az állami adók adják, melyek főösszege volt (1901) Fejérmegyében 3.651,880 korona, Győrvármegye területén 1.684,723 K, Vasban 2.937,642 K és végül Veszprémben 2.618,085 K.*)* (L. a mellékelt táblázatot a 19. és 20. lapon.) Kisebb adók (útadó, fegyveradó, betegápolási díj stb.) itt nem is szerepelnek. Még így is a három adóztató hatalom, állam, vármegye és község, egyenes adóban a fejérmegyeikre 3.901,646 K, Győrmegyére 1.783,120 K, Vas lakosságára 3.324,437 K s Veszprémére 2.871,427 K adósúlyt rak. Ez azt jelenti, hogy ebből a közfizetésből Fejérmegyében fejenként 18 K 88 fil.-t, Győrben 18 K 38 fil.-t, Vasban 7 K 80 fil.-t s Veszprémben 13 koronát kell hordozniok. De a kivándorlásnál első sorban a kereső néprétegekkel számolunk; ha a négy vármegye kereső lakossága 3) közt osztjuk meg a táblázatok adóbeli eredményét, akkor azt találjuk, hogy ezekből az adókból minden kereső lélek Fejérben 47 K-val, Győrmegyében 44 K 90 fil.-rel, Vas területén 16 K-val s Veszprém vármegyében 29 K-val terheltetik, minden esztendőben.

Positiv súlyokat találtunk ezen a módon, melyek nehézzé teszik a kivándorló batyuját és könnyűvé elmenetelét. E számok vetített képe már azokat a körvonalakat mutatja, melyek között kiformálódik a kivándorlási gondolat. Csak a körvonalakat. Mert ezekre a meglatolható adósúlyokra még rájok kellene raknunk a kisebb járulékokat, melyek útadó, betegápolási, gyermekvédelmi pótadó stb. köntösében jelennek meg. Meg kellene szereznünk az egyházi adók súlyával

1) Id. statistika 16-ik kimutatása 1825-ik lapon.

2) Az adatok a pénzügyministerium által kiadott Egyenesadó statistika V-ik (1901.) és VI-ik (1902.) kötetéből állíttatott egybe. A népességi számok az 1902. statistikai évkönyvből.

3) A magyar korona országainak 1900. évi népszámlálása. II. rész a népesség foglalkozása községenként. (1904.) 26. lapon.

*Állami, községi és megyei adóteher. (1901.)

[merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][ocr errors][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small][merged small]
[blocks in formation]

s ha például a Rábaszabályozási járulékokat is melléjök teszem, több mint kétszeres-háromszorosra, de följebb szökik egész faluszámra, a 16-47 K. Egyszer-egyszer szinte phantastikus alakjai jelentkeznek az adótorlódásnak. Kivált ha közigazgatási rendetlenség jön segítségül. Így lesz világra szóló nevezetesség az az eset, hogy hivatalos kimutatás szerint, Veszprémvármegyének egy községében 4252 százalékra rúg az adóhátralék.1)

Az egyenes adóknak ilyen nyomása, mely sokszor a közigazgatási rendetlenség szúrós burkolatában jelen meg, belevette magát a fészkelődő ember gondolatkörébe. Nem is kell a fogyasztási adóknak terhét (melyek az állami egyenes dókhoz úgy viszonylanak, mint hatvan a negyvenhez, tehát egyötöddel nagyobbak) számba vennünk. Nem is elméleti Összehasonlítást irunk, hanem az Amerikába indulás rugóit szedjük széjjel. E látható adókkal szemben csalogatja őket az a közel férkőzött, pénzeket küldő Újvilág. Odaát úgy Összezsugorodnak az adógondok, hogy Massachusetts állam Bureau of Laborja, mikor a 300 dolláros s 400 dolláros évi munkás-jövedelmet számon tartja, a munkás-budgetben nem is vesz föl külön adó-rovatot. Nagyon valószinűtlen, hogy a "general property tax»-ba belé fognak ütközni, mert hiszen évről-évre jobban kisiklik az alól minden «személyes » vagyon.) Az a 10%-os, igaz hogy csak papiron lévő adókulcs, mely nálunk törvényben van S az általános jövedelmi pótadóval 13% -ra rúg, csak a polgárháború éveiben jelent meg Amerikában. Azóta úgy eltünt, hogy a jövedelmi adónak 1895-iki kisérlete már 4000 dolláron felül kezdte a megadóztatást.) Az egyes államok változó helyi adói közt könnyen el fog bujkálni emberünk s igen csodálkozik, ha mint Pennsylvániában a hienez valóságos adóra akad.

[ocr errors]

Így forgolódik fejében ez meg az a hallomás, és sodródik, sodródik mind közelebb a kivándorlás árjához. «Változás kell, változás minden áron». Ezt mondja magában emberünk. Terhe után nézi keresetét. Itt akad belé a

1) Jelentése a m. kir. pénzügyministernek az országgyűléshez az ország több vármegyéjének több községében fennálló nagymérvű adóhátralékok rendezése tárgyában. 1904. junius 30.

2) E. Seligman: Essays in Taxation. (1895.) 27. 1.
3) Bastable: Public Finance. (3-ik kiadás 1903.) 488. 1.

« ElőzőTovább »