Oldalképek
PDF
ePub

4. Az egészségi törvények végrehajtását a nőnek az otthonban kell kezdenie. Ez a hatáskör, a milyen kicsinynek látszik, mégis igen nagy egészségi munkát képvisel, melynek kidolgozása köteteket tenne ki. Csak néhány mindennapi házi sérelemről akarok megemlékezni, melyeket az egészség ellen elkövetnek.

a) Ott van a főzés, az a nagy művészet, melynek még Nagy Frigyes, a mai modern hadszervezet kezdeményezője is a legnagyobb méltánylással adózik akkor, mikor tábornokainak adott utasításaiban kijelenti, «ha hadsereget akarsz teremteni, a gyomránál kell az építést megkezdeni, mert ez annak alapja».*)

Kétségtelen, hogy a jó gazdasszonynak a szája izét a pénztárcza kiadó képességével kell összeegyeztetnie. Átlag a magyar konyha túlságos fűszeres, a módos emberé zsiros, a szegényé nyomoruságos. Télen a szalonna, nyáron a gyümölcs, ha éretlen is, játszsza a főszerepet.

b) Az egészség törvényeinek tudatlanságból származó megsértése a leggyakoribb és legrettenetesebb az újszülöttek gondozásánál.

Az újszülöttek igen nagy hányada, majdnem fele hal meg a kellő gondozás hiánya miatt. Igaz, hogy sok egyéb a női ellenőrzéstől független oka is van ennek a nagy halálozásnak. Így nagy városokban ezer meg ezer elfonnyad, mint a virág, tiszta levegő, világosság és napfény hiánya következtében, másokat elragad a halál öröklött betegség miatt, ismét mások a szükséges táplálék és gondozás hiányában halnak meg, melyet a messze gyárban dolgozó anya nem nyujthat. De mégis a legtöbb esetben az alapok az édes anya járatlansága és helytelen intézkedése. És az anyai kötelességekkel szemben, hogy úgy mondjam, mi orvosok túlságos bölcsek vagyunk, vagy pedig, mert jelvényünk a kigyó, nem hisznek bennünk tudniillik nagy ritkaság, hogy akadjon egy édes anya, legyen bármi tudatlan is, a ki ne hinné, hogy ő legjobban ért gyermekeinek gondozásához. Az anyai ösztön, úgy állítják, megtanít minden anyát arra, a mire szüksége van. Legföljebb átszalad ahhoz a jó szomszédasszonyhoz, ki

*) Wenn man eine Armee bauen will, so muss man mit dem Bauche anfangen, denn dieser ist das Fundament davon.

nemcsak tanácscsal szolgál, hanem át is megy hozzája, hogy megnézze a kicsikét. És ha a beteget megkente éjnyállal, megfürösztötte szénamurvában, belsejében telve a jó cselekedet édes érzésével, halad haza kis szopósához külsőleg pedig telítve a gyilkos betegségi anyaggal, akár a leideni palaczk a villamossággal s rövid idő alatt az egész község fertőzve van és marad mindaddig, míg hivatalosan nem jelentik, hogy tegyük föl Szent-Mihályon megszünt a difteritisz.

Ez úgy értendő, mint Verescsagin három híres képe, melylyel azt a katonai sürgönyt illustrálja: «A Sipka szorosban minden csendes», tudniillik a megfagyott tábori ört eltemeti a hó, a községben is az életben maradt legfiatalabb gyermek hét éves, a kisebbeket kivitte a Szent-Mihály lova.

És a dologban az a rettenetes, hogy ezért a bűnért lakol mindenki, mint mikor megreped a bolthajtás s beszakad egy zsufolásig telt terem s maga alá temet bűnöst s ártatlant egyaránt.

Nagy nyomorúság ez, melyen segítni kell, de nem tanácskozással, mely több van, mint kellene, és rendeletekkel, melyeket a kiviteltől az a mély ösvény választ el, miben a legczélszerűbb határozatok sírjokat lelik, hanem rendszeres oktatással a jó egészség feltételeiről, az uralkodó járványok elleni óvintézkedésekről és a betegek ápolásáról stb.

c) Ennek az oktatásnak rövidnek s egyszerűnek kell lenni. Csak példáúl hozom föl, hogy mikép lehetne e czímen: A tisztaság otthonunkban néhány egészségügyi tanácsot Összefoglalni.

«A piszok és az egészség nem férnek meg egy házban. A piszok a betegséggel jár karöltve: egymástól elválhatlanok. Minden piszok veszedelmes, de az a piszok, mely rothadni képes, a legveszedelmesebb. El kell égetni minden hulladékot, a csontot, burgonyahéjat és zöldség-levelet. A rossz szag, ha az rothadó anyagtól származik, betegséget terjeszt. A rossz szag mindig ártalmas páráktól származik. Mindaddig mig valamely rossz szagnak okára rá nem jöttél, ne pihenj, egészséged kivánja, hogy azt kipusztítsad házadból.

Iszapos sarat, szemétdombot, sertésólat ne türj közel házadhoz. Baromfiketrecz zárt helyen egészségtelen. Az udvart gyakran kell kisöpörni, vagy ha az kövezve van, le

mosni. A szemetes ládába legjobb száraz hamut tenni, mely nem rothad, de a mellett megakadályozza egyébnek is a rothadását. A söpredéket a szobából, konyhából azonnal ki kell hordani. A hányszor csak lehet, mosd és mosd alaposan a szobapadlót és a lépcsőt. Meszelése a falaknak a legegészségesebb, a mész jobb a kárpitnál. A friss mész a rossz szagot megsemmisíti, a szobalevegőt fertőtleníti. Piszkos papírt felhalmozni ártalmas. Régi ruhákat, a télit Szent-György tájban s a nyárit Szent-Mihály után csak tisztogatva kell elrakni.» stb. stb. Ilyen formán a «friss levegőről», a «világosságról», «szórakozásról», «alvásról», «evésről», «ivásról» lehetne írni.

Még pár szóval megemlékszem a tiszta vízről. «Embernek a víz legtermészetesebb s legegészségesebb itala, de a víznek tisztának kell lennie. A tiszta víz az egészségre nézve ép oly fontos, mint a tiszta levegő. A hordók, kancsók és edények, melyekben a házi fogyasztásra való víz tartatik, tiszták legyenek, por és piszok ellen befedessenek. Az ivóvíz legyen csillogó tiszta, minden mellékíz vagy szag nélkül. Íz, szag vagy a homályosság azt mutatja, hogy valami idegen anyag van a vízben. Ha a víz tisztasága kétséges, előbb az fölforralandó, a forralás tudniillik megsemmisíti a benne levő ártalmas anyagot. Jó azt azonkívül át is szűrni. A kútvíz az által válhatik veszedelmessé, ha belefolyik a trágyalé, vagy csatorna piszka. Nagyon veszedelmes a mosást az ivókút mellett végezni, mert a szennyes ruha megfertőzteti a kútat.» De hát mit beszélek én hódmezővásárhelyieknek a tiszta vízről?

A buddhista papnak szigorú egyházi törvényeik előírása szerint csak nyolcz tárgygyal szabad bírnia, ez kevés szám lévén, azokat fölsorolhatom : három öltönydarab, egy deréköv, egy borotva, egy csésze, melybe eledelét kapja, egy varrótű s mit gondolnak, mi a nyolczadik tárgy? Ha eddig nem tudják, nem képzelem, hogy kitalálják, tudniillik nem más, mint homokkőből készült vízszűrő. Egy angol hygienista, mikor ezt Ceylonban meglátta, följajdúlt: Istenem, mennyivel okosabb ez a hindupap, mint a legfölvilágosodottabb angol. Hát még milyen okos ember volt boldog emlékű Nagy András János, a ki Hódmezővásárhelyt egészséges víznek bőségével ajándékozta meg, mely nem egyéb, mint a felületes kútaknak föl

cserélése a föld mélyéből jövő, tehát vastag kavicsrétegen át szűrt óriás vízmedenczével, melyet abban a mélységben nem fertőzhet meg semmiféle szemét vagy hulladék.

Áldott legyen a nagy jótevőnek emléke.

5. Folytatólag nem hallgathatom el, mert azt tartom a nö legelőkelőbb hivatásának és legfőbb kötelességének, hogy tudniillik ne várja, hogy a szegények járjanak hozzája, hanem keresse föl a szegény ember otthonát.

Mikor egyleteket alakítanak jótékonyság örve alatt, voltaképen kitérnek a valódi nyomorral való érintkezés elől, olyanformán, mintha a májusi fagy veszedelmét megszüntetni akarnánk azzal, hogy nagy országos népgyűlésen elhatároznánk, hogy a három fagyos szentet január hónapra kell áthelyezni, a mikor aztán becsületesen kifagyhatja magát. Oda kell lépni a nőnek a nőhöz s a jótékonyság női követe bátorítsa a kétségbeesett anyát s kérje: «Add ide beteg gyermekedet. hogy meggyógyíttassam, hagyj belépni megfertőzött házadba, hogy azt megtisztíttassam, engedd meg, hogy fölügyeljek egészségtekre addig, míg a szörnyű ragály elvonúl.» Képzelhetnek-e ennél előkelőbb látogatást?

Ilyennek kell lenni a nőnek a béke nyomorúságai közt. Mily szívesen időznék tovább e tárgynál, de ha eddig meg nem győztem önöket, hogy tényleg a nő az egészség örangyala, akkor hiába támogatnám érveimet több szóval. De nem hallgathatom el, hogy az angol nők egészségügyi társulata (Ladies Sanitary Association) fölolvasásokat tartat Anglia városaiban; az egészségügygyel kapcsolatos kiállításokat rendeztet, milliókra menő népszerű füzeteket oszt szét, nagy díjakat ad azoknak, kik a közegészség szolgálatában kitüntek; a helyes öltözést tanítva ostorozza a divat czélszerűtlenségeit, ellenőrzi a tornát, az iszákosság korlátozása végett kieszközli a pálinkás boltok korai záróráinak hatósági elrendelését; satnyább gyermekek ezreit küldi egészségesebb vidékre, szakácstanfolyamon az eledelek egészséges főzési és sütési módját sajátíttatja el, a betegségből lábbadozók részére üdülési állomásokat létesít, járványok idején a hatósági orvos utasítására a fertőzött lakásokat ellenőrzés czéljából fölkeresi, hogy a beteg elkülönítése és a kellő desinfectio el ne hanyagoltassék; kisebb lakásból a betegnek kórházba szállíttatását ajánlja és eszközölteti, vagy oly esetben,

hol a szülő erre nem hajlandó, a család többi tagjai számára kerestet ideiglenesen lakást, a szomszédokat figyelmezteti járványok idején az érintkezés veszélyességére stb. mindezt a legelőkelőbb nők szívesen végzik.

Utánzásra méltó példa!

De sietek befejezni themámat.

és

Pedig szeretnék kis ideig megállni s beszélni arról, hogy miért oly sok az ideges nő. Ne csodálkozzanak azon, hisz a mai nőnek nem elég azt tudni, hogy mi történik otthonában, Hódmezővásárhelyt vagy édes hazánkban, vagy tovább menve Európában, neki is végig kell szenvednie a búrháború keserveit, s meg vagyok győződve, hogy köztünk igen sokan többet tudnak a liojangi csata részleteiről, mint a gyomornak veszedelméről, ha abba túl izgató eledeleket raknak.

Szeretném meghazudtolni azt a furfangos elménezkedőt, a ki azt meri mondani, hogy falun azért van jó levegő, mert az asszonyok nem szellőztetnek, így a rossz levegő a szobákban marad.

Korholni azt a rossz szokását némely nőnek, hogy éneklő madarainak s virágainak közepette azt hiszi, hogy állandó tavasz van szobájában, pedig mindaz nem egyéb piszokfészeknél, kivált ha még ráadásul Mackart-csokor kedvelő.

Dicséneket zengeni azért az áldott szokásért, melyet a nő édesen csengő dalolása nyújt; mi tudniillik a fővárosban azt hiszszük, hogy azért, mert az operában drágán megfizetett énekeseket hallgathatunk, föl vagyunk mentve a dalolástól. Pedig nem tekintve kedélyállapotunkra való nemesítő s megnyugtató hatását a dalolásnak még az az előnye is van, hogy énekelni egyszerre ezer embernek is lehet, de beszélni csak egynek.

Midőn negyven év előtt Genfben a humanisták egy kis társasága egybegyűlt s megveté alapját a genfi egyezménynek és vele a Vörös-Kereszt-Egyesületeknek, ez a tény mivelődéstörténelmileg igen fontos azért is, mert ez az első állami elismertetése a nőknek az irgalmasság munkájának végzésénél.

Én pedig azért fontoskodtam e rövid félóra alatt, hogy meggyőzzem a nőket arról, hogy ők nagy mértékben felelősek az egészségi viszonyokért környezetökben. De azt átérezniök, tudniok kell, hogy az egészség tanait rendszeresen

« ElőzőTovább »