Oldalképek
PDF
ePub

Gyermekei István, Lajos, György, és Johanna, kik az ujabbi időben (1838 k.) bárói rangra emeltettek; és nagyobb részt Temes-megyei birtokaikra költöztek.

Közőlük Lajos cs. k. kam. és kir. tanácsos az 1848 előtti időkben Temes megyei főispáni helytartó volt, jelenleg pedig a sopronyi kerület helytartósági osztály elnöke.

György az 1848 előtti utolsó években Temes megyei alispánságot viselt. István is él. Örököseik vannak.

[ocr errors]

A család Sédeni előnevet használ.

[graphic]
[ocr errors]

Nemesi czimere mint itt látható vizirányosan kétfelé osztott paizs. Az alsó kék mezőben egyfejű sas kiterjesztett szárnyakkal; a felső vörös mezőben arany oroszlán álló helyzetben de csak félig látható, kétágú farkkal, és első jobb lábával kardot tartva. A sisak fölötti koronán két kiterjesztett sas-szárny között szintén az alsóhoz hasonló arany oroszlán. A paizst a szokásos foszladék köriti.

A bárói ágon kivül, élnek még a nemesi ágból is Árva, Nógrád, Gomör-megyékben.

Ambrus család. Nógrád megyében már a XVI század végén nemes család, máskép Szabó vezetéknévvel. 1598 élt belőle Márton. 1734 István stb. A mult század végén közőlük egykettő megyei kisebb hivatalt is viselt. Jelenleg Gömör-megyében van ilynevü nemes család. Más Ambrus családból találunk e század elején Bihar megyében, Tordán kamarai hivatalban Mihályt (1810-25). Jelenleg egy másik Mihály, ki előbb a helytartóságnál hivataloskodott, Bécsben legfőbb urbéri törvényszéki ülnök.

Anarcsy család. Hajdan Szatmár és Zemplin megyékben virágzott. Hazánk két királyos korszakában Péter és János mint Szapolyay János Zsigmondnak hivei, a másik király I-ső Ferdinand ellenében Szigethföld helységét, és lázári, daróczi, és homoki részbirtokaikat hűtlenség czimén elvesztik; azok Miksa főherczeg által Ferdinand kir. nevében Zercheky Benedeknek és Sávoly Farkasnak adományoztatnak 1559-ben. Anarchy Péter 1592-94 Szatmár vármegye alis

pánja volt. 1) 1640-ben Zemplin megyében tünik föl a család, hol a Bacskay család magvaszakadtán Bacska falu birtokába jő, és bacskai előnevet visel. Ez Anarcsy kapitány volt. 2).

Anasztazievich család. Demeter nemesittetett meg

1792-ben.

Anchely családból János kapott czimeres levelet 1801-ben. Andaházy család. (Andaházi) Liptó megye a hazája. Azon megyében van Andaháza (Andicse) helység, melyről előnevét viseli, és melyben most is birtokos. Többnyire megyei hivatalt viseltek. István a Budetin és Strecsen közti ügy elintézésére az 1715 országgyülés által választmányi-tagul küldetik ki. Imre Lőcse városa követe volt az 1839-ki országgyülésen. Ágoston a forradalom előtti időben 1848-ig főszolgabiróságot viselt. stb.

Andrád család. (Baratosi) háromszéki székely család. Andrád Elek ref. lelkésznek nejétől lisznyói Jakó Sárától Ilyefalván született 1754 fia Sámuel, ki Nagy-Enyeden Kolozsvártt s Marosvásárhelyen tanult, azután hajlamát követve az orvosi tudományokra szentelte magát. E végett Bécsbe ment tanulni. Itt adott ki,,El més és mulatságos rövid anekdotákat," a magyar Demokratikus életét," a magyar szólásmódról" irt könyvét 1789-91. E család tagja volt azon Elek is, ki előbb szinész, majd egy székely ezrednél hadbiró volt. Két színdarabot is irt ugymint 1-ör a kolozsvári biró. 2. Hora világ Erdélyben, melyet más adott ki 1823. Andrásfalvy család. Régenten Ugocsa megyét lakta. 1408 találjuk Sebestyént, kit Forgolánfalvi László, és Mihály megölvén, vérdíjul Kisandrásfalvi Miklósnak és Kelemennek Forgolányban egy telket vallottak be.

Andrásházi (karatnai) Erdélyben kihalt család neve.

Andrásy család. (Csik szentkirályi és krasznahorkai gróf.) Ősrégi székely család, mely családi hagyományok szerint eredetét Andorástól, az Ásiából kijött ős magyar vezérek egyikétől hozza le. Ezen Andorás 1000 évben Esztergomban sz. István koronazása ünnepélyén egy híres külföldi bajnokkal vívott meg, és annak sisakos fejét, és pánczélos vállát egy csapással kettészelte. E tettért nyerte az Erős nevet. És ennek emlékezetére vétetett föl családi czimerül egy kardos férfiú, és koronát tartó két oroszlány. Két év mulva —

1) Szirmay: Szathmár vmegye I. 128.
2) U. az: Not. top. C. Zemplin 307.

mint mondatik - Andorás, Gyula helyett Erdély kormányzójává neveztetett. Három fia közöl Jósa 1051 Esztergomnál esett el a III Henrik császár és I András király közti ütközetben. Vida, 1061 a Tisza melletti Béla ellen vívott harczban lelte halálát. A harmadik fiú László, ki Erdélybe.. atyjának a hivatalban utóda lőn, terjeszté tovább a családot. Ennek unokája Simon II András király alatt a szentföldön harczolt, és ott esett el. I Lajos király alatt Zsigmond temesi al-bán volt, és Nikápolynál veszett el 1396. Hunyady János alatt Bertalan szerepelt, ki harczolt 1441 Szendrő alatt; 1442 Szent Imrénél, hol Mezet béget levágta, s végre 1448 a Rigómezőn ; hol vitézül hullott el. Bertalannak fia Boldizsár a székelyek ezredese, 1467-ben a székelyek föllázadásakor Mátyás király hive Ennek oldalánál harczolt István moldvai vajda ellen is.

Boldizsárnak három fia volt: Imre Szilágyi Mihály fegyvernöke, a posasini ütközetben kapott nyil-seb következtében meghalt 1460. Másik fia Lázár a kenyérmezei ütközetben 1479-ben Bá thory István védelmében veszté életét. A harmadik Tamás Sárosvára ostrománál a csehek ellen esett el szintén 1460. A három testvér közől Lázárnak volt fia Márton, ki a családot tovább terjeszté. Ezen Mártontól kezdődik a családnak hiteles leszármaztatása izről izre; mert mint fölebb emlitém az eddigi eredeztetés csak

családi hagyományok után adatik elé 1).

A Mártonon túli ősöket illetőleg egy ismeretlen genealogus, ki ugy látszik a család embere volt, ezeket jegyzé föl : 2)

,,Andrássy Márton, kinek apja és nagy apja ki volt, felesége is, mely familiából, nemcsak az, de több szükségesebb dolga is ezen familiának nem consiálnak az erdélyi itt való kevés levelekből; mert hihetőben Erdélyben maradott az Andrássiak leveleinek nagyobb része.“ stb.

Azonban Márton előtt is megvolt már az Andrásy család Erdélyben. Andrássy Mihályt, Balásnak fiát mint székülő birót már az 1451-iki marosvásárhelyi gyülésen találjuk 3).

De a családot mégis Márton emelé föl. Ez 1548-ben Mártinuzzi György, és 1556. Petrovits kormányzósága mellett a székelyek

1) Legelőször Gyöngyösy István Charicliája Lőcse. 1700 az ajánló levélben, majd Szegedynél, azután Katona: Hist Critic. VIII kötete előbeszédében adatik ezen Andorástoli leszármaztatás. Hasonlóan Budainál is. Ezek után még Mednyánszky is közlé, Hormayr, Taschenbuch 1820 évi foly. 2) A Kaprinai kéziratok közt mss. A. XLVIII. 587. 3) Kállay: Értek. a 'székelyek eredetéről 220.

részéről tanácsos volt. 1550-ben pedig Péterrel, (kit Kállay testvéreül, a többi kútfők fiául irnak 1) adomány levelet kap szent királyi bírtokáról, honnan azután előnevét vevé a család; ugy szintén a szentimrei, és szent simoni jószágokról. Márton 1562 táján halt meg. Neje Mikó Katalin volt 2). Péter, ki a csiki, és gyergyói szék birájá volt 3), Szapolyay Zsigmond János halála után a tróntkövetelő Békesi Gáspár részén állott, és ennek részére 2000 lovas és feles gyalog székelységet vezetett. Megütközött Békesi 1575-ben szent Pálnál, és csatát vesztett. Békesi Erdélyből kifutott. De kimenekült Andrássy Péter is; Erdélyben pedig mint száműzöttnek javai elkoboztattak. Igy vetődvén Magyarországra Péter, itt császári szolgálatba állott, és mint ilyen 1580 Gömör megyében Krasznahorka várának kapitánya lőn. Hűséges szolgálatai jutalmául Erdélyben elveszett bírtokaiért később 1585-ben Krasznahorka várát, és az ahhoz tartozó uradalmakat kapta 80,000 frt. letétele mellett kir. adományban. És e szerint ő lett családjának új törzse, mely ezután a krasznahorkai előnevet is fölvette. Péter még Erdélyben nősült, elvevén az ottani Becz családból Zsófiát. Tőle mint származott le a család, a következő táblázat mutatja:

[blocks in formation]

1) Kállay: Értek. a székelyek eredetéről. 220. 1. holott a legtöbb hitelt ér

demlő Kaprinay-féle kézirat is fiának mondja. Lehet, hogy Mártonnak fia és testvére is volt Péter nevü.

2) Bartholomaeides: Cott. Gömör. 152.

3) Kaprinay Mss. A XLVIII. 587.

Az e táblázaton látható I. Mátyás a Pálffy Anna férje szintén Krasznahorka kapitánya volt. Teufenbach és Pálffy alatt több csatában vett részt. Prágába menet halt meg 1595 1).

I. János Eger ostrománál golyót kap, török fogságba esik, onnan magát kiváltja, de sebe miatt kora halál éri 1596 nov. 17-dik 28 évében 2). Hegyessy Annától született Klára leánya kétszer ment férjhez

I. Mátyásnak egyetlen fia II Mátyás szintén a hadi pályán szerepelt a Bocskai, Bethlen és Rákóczy időkben. Gömör megye részéről többször követségi megbizást is teljesitett. Nőül vevén Monoki Annát, M. Miklósnak Csetneky Annától született leányát, ezzel a Monoky, Csetneky és Somossy családok után szép vagyonnal szaporitá saját birtokát. Élt 1639-1654. időközben. Két idősb fia magnélkül múlt ki; a harmadik

I. Miklós III. Ferdinánd és I. Leopold hive Souches és Monte. cuculi tábornagyok vezérlete mellett több ütközetben vett részt, Újvárnál saját költségén hadakozott, és különben annyi érdemet szerzett, hogy a Jászkunok birájává és Gömör megye főispánjává neveztetett. Sőt 1676 bárói rangra emeltetett. Ő tért át a katholika vallásra is, mert ősei Mártontól kezdve protestánsok valának. 1686 halt meg. Első nejétől Zichy Klárától hat fia, két leánya; 2-ik nejétől egy fia és egy leánya volt 3).

I. Miklós fiai: a) II. Péter Kőszegnél, Belgrádnál csatáz, a Kanizsánál vett győzelem részese, és Bécsbe hírvivője, arany sark. vitéz, 1686-tól gömöri főispán. A Rákóczy-féle forradalom alatt, noha abban három testvére részes, ő állandóan királya mellett maradt, és

1) 2) Rosnyón a nagyobb egyházban - Kaprinay id. h. szerint ily fölirások voltak:,,G. D. Mathiae Andrási de sz. király Siculor. S. C. R. M. militis Stipendiarii Agriensis, Arcis Krasznahorka Capitanei, ejusdemque bonorum haeredis monumentum X. die Januarii Anno Dni. 1595. Aetatis 35. Továbbá: G. D. Joannes Andrási a sz. király, Siculor. S. C. R. M. Inilitis Agriensis, pie in Dno. moritur 17. 9-bris Anno Dni. M. D. XCVI. aetatis 28. - Ugyanott márvány emléken: Hic jacet Generosus Joannes Andrási de sz. király, qui in obsidione Agriensi a Turcis globo tactus est, fuga se liberat, in Krasznahorka obiit 17. 9bris 1596. Aetatis 28. Ez utolsót Bartholomaeides is közli Not. Cott. Gömör. 153. de ekképen: qui in obsidione Agriae, captus est a turca: redemtus in arce sua Krasznahorka decimotertio a liberatione die mortuus est. stb. mint fölebb.

3) Lehoczky az Andrássyak genealogiáját ugy összevissza férczeli, hogy azon eligazodni nem lehet. E származtatásnál rá semmi figyelem nem adatott.

« ElőzőTovább »