Oldalképek
PDF
ePub

meg az arany fülön-függőt. Ha valaki meglátja nálam! Ah Istenem! az Úr nagyon is jó."— Nálad jó helyen van a pénz; többször is fogok még én neked pénzt adni, Hanus. De vallyon nem tudja-e valaki, hogy Luize itt e' háznál van?"„Eggy 4élek sem! csak én magam. Be fogok örülni, ha majd megint bátorságosan kimehet a nélkül, hogy a' poroszlók nyomoznák. No, holnap ismét eljössz úgy-e? De ál-köntösben jöjj; úgy mint bátyám. Holnap estve itt vacsorálsz. A' Tanácsnokné úgy hiszi, mint az Evangyéliomot, hogy bátyám vagy. De tudná - meg csak, majd lenne úgy nekem!"

Az öreg Urat jéghideg foglalá-el az ajtó előtt, mikor ezt a szép beszélgetést hallá. Tolvaj banda az ó Öccsének házában, sót talám gyilkosok! Vigyázva loploskodék-vissza, felkölté inasát, 's egész csendességgel eggy pisztollal a' Hanus' szobaajtajába állitá. Azután az öccséhez

1

siete, felkölté azt, és tudósitá felfedezése felöl. Amaz nevetett. ,,Holnap nevethetsz többet! én hallottam a' mit hallottam. Hanusnál eggy czinkos van, ki az ő bátyjának adja-ki magát, és tökéletes gazember. Már ma reggel árestálva volt, és lovának gyorsasága mentette - meg. Tudtod nélkül lappang itt a házadban még valami Luíze is, kit a' darabantok már régen nyomoznak. Hanusnak harmincz luidórt adott a' czinkos. Az árestáló parancs már ki van reájok adva. Kelj-fel!"

A' Tanácsnok felugrék ágyából, 's bátyjának nyakába esék. „Az Istenért, való-e az ?" ,,Jer, halldmeg." A' Hanus' ajtajákoz vezeté a’ reszkető öreget; halgatództak. „A fija fogva van," elkezdé Lajos :,,de mihelyt a felöl bátorságban leszünk, hogy Luíze ellen új árestáló parancsot nem adnak; azonnal ki vele, eggy kötel lajtorja, eggy pár reszelő a' rostélyokat elreszelni, s azzal odébb!"

A' Tanácsnok, reszkete, mintha már a nyakán volna a' gyilok. Sietve visszamenének 's felöltözének; kimentek csendesen a házból, a Policzáj-Direktorhoz futának, felzörgeték álmából, előadák a' mit tudtak, 's végre alkalmas Strázsát nyerének a tolvajnak elfogására.

Mig az ő fejük felett illy égi háború kerekedett, csakugyan eszébe ötlék Hanusnak, megkérdeni Lajost, hogy miképen fogna immár észrevétetlen kimenni a' házból; olly kérdés, mellyről mind ez ideig teljességgel nem gondolkoztak. Hanus mindenféle nevetséges út-módot jayallott. Ha kisebb volnál, felvehetnéd az én ruhámat. Ez olly múlatságosnak tetszék néki, hogy habotára fakadt, és eggyik főkötőjét feltevé Lajosnak. Ezen a' látáson majd halálra neveté magát. Lajos mindent hagyott magával csinálni, és ásitott. Nagyon el vala tikkadva. Abban a' pillantatban zörgete a' Tanácsnok

az ajtón, és kiálta: „Hanus, nyisdki! Hanus fejér lett mint a mész a' falon ; Lajos felugrék a' főkötőben, kinyita eggy ruhatartó almáriomot, kihúzá a kulcsát, belé méne, és bécsuká belőlről.

Folyton folyvást zörgettek. Hanus elfúvá a gyertyát, úgy tett, mintha az ágyból költ volna fel, kinyitá az ajtót, és a' Tanácsnok a' maga rémító kiséretével belépett. ,,Hol az a szép Úr?" kérdé a'drabantok vezére. Hanus a' reszketés miatt nem felelhetett.,,Ki kell nyitni az almáriomot!" kiáltá ugyanazon rettentő szózat. Az almáriom felnyilt, és Lajos nyugodtan kilépe, még ekkor is fején lévén a' Hanus' főkötője. Lajos mondá: „,Légy csendesen Hanus! holnap meglátjuk egymást." Alkalmasint; de vason! mars!" Középbe vevék Lajost és elvivék. Hanus őrizet alatt maradt.

Lajos a Policzajdirektor elébe állittatott. Ott üle eggy Szekretárius

[ocr errors]

hálósüvegben, részkető kezében tartván irótollát.

[ocr errors]

„Kicsoda Ked, Barátom ?“ ,,Én Burkard Lajos vagyok." hivják a' Ked' apját?" gamat, Burkárd Lajosnak."

[ocr errors]
[ocr errors]

„Hogy Mint ma

-

,,Hon

دوو

nan való Ked?"—,,Ellbergről *** mellett." ,,Mi ember Ked? mit üz?"-,,Semmi se vagyok, teljességgel semmi se nem is űzök semmit." ,,Tehát vagabundus?"

[ocr errors]

,,Hát vagabundusnak hivnak minden embert, a' ki hivatalban nincs?" ,,Micsoda a' Ked' apja ?"— „Ellberg' Ura.",,Micsoda? hogyhogy érti azt Ked?" ,,Hát, az atyám megvette Ellberget." Hm! hm! és igy úri ember? Honnan jön az Úr?" -,,Eggy ruhatartó almáriomból." 'S hová akar menni ?" ,,Feküdni.",,Hol van a' vádló? Aha, a' Tanácsnok Úr! igen, igen! való-e hogy az Úr Dillingnek adta-ki magát?",,Igen is.",,Mi okon?" ,,Hanussal akartam beszélni. A'Ta-.

[ocr errors]

"

[ocr errors]

*

« ElőzőTovább »