A magyarhoni törvényhozás történeti vázolata: törvénytárunk és a pótgyüjtemények nyomán, árpád koratól fogva mostanig, évsor s a nevezetesebb pontok szerént készitve, és egy törvénykönyvi szótárral felvilágositva

Első borító
Burger Zsigmond, 1861 - 282 oldal
 

Kiválasztott oldalak

Más kiadások - Összes megtekintése

Gyakori szavak és kifejezések

Népszerű szakaszok

180. oldal - ... 13. §. Sajtóvétségért büntettetik a szerző; ha ez nem tudatnék, a kiadó; ha ez sem tudatnék, a nyomda vagy metszde tulajdonosa. 14. §. Ki az országgyülés, a törvényhatóságok, mindenféle törvényszékek, és törvény által alkotott egyéb testületek iratait, és azok nyilvános üléseit hiv szellemben és igazán közli, ellene a közlöttek tartalma miatt kereset nem indittathatik.
152. oldal - Felségének az országbóli távollétében a nádor s kir. helytartó az országban s ahhoz kapcsolt részekben, a korona egységének sa birodalom kapcsolatának épségben tartása mellett, a végrehajtó hatalmat a törvény s alkotmány ösvényén teljes hatalommal gyakorolja, s ez esetben a mostani nádor cs.
179. oldal - Sajtó utoni közlés alatt értetik: minden olyan közlés, mely vagy szavakban, vagy ábrázolatokban, nyomda, kőnyomda s metszés által eszközöltetik, és a melynek közzététele, a példányok akár ingyen kiosztásával, akár eladásával, már megkezdődött.
182. oldal - Mely hatóságban a lap megjelenend, annak alispányjához, főkapitányjához, grófjához, polgármesteréhez benyujtatik a nyilatkozat, melyben ki leend téve a tulajdonos vagy felelős kiadó, vagy felelős szerkesztő neve, laka és a nyomda, melyben a lap nyomatni fog sa hatóság elnöke ezt a ministeriumnak bejelenteni tartozik.
180. oldal - ... közösségében létező birodalmi kapcsolatnak tettleges felbontására izgat, ki az alkotmány erőszakos megváltoztatására sa törvényes felsőség elleni engedetlenségre lázit, s bünök elkövetésére hiv fel és buzdit, négy évig terjedhető fogsággal és 2000 forintig emelkedhető büntetéssel fog büntettetni.
165. oldal - ... választmánya küldi ki, melyhez a kérdéses vegyes kerületbeli választóknak kisebb száma tartozik s oly esetben, midőn egy ily vegyes kerületre két városi hatóság esik, a szavazatszedő küldöttséghez mindenik egy-egy tagot küld, kik közül az egyik a jegyzői tollat vezeti.
184. oldal - ... 41. §. Mely nyomdatulajdonos bármely nyomtatványra nevét és lakát ki nem teszi, vagy álnevet tesz ki, ha a nyomtatvány sajtóvétséget foglal magába^, bűntársnak tekintetik; ellenkező esetben 100 forintig terjedhető büntetésben marasztaltathatik el*).
156. oldal - Az évi ülés az utolsó évrőli számadásnak és következő évi költségvetésnek a miniszterium által leendő előterjesztése s az irántoki határozatnak meghozatala előtt be nem rekesztethetik, sem az országgyülés fel nem oszlathatik.
262. oldal - Interpretation zugrunde gelegt wird. sin autem mors eius fuerit subsecuta reddet animam pro anima / oculum pro oculo dentem pro dente manum pro manu pedem pro pede / adustionem pro adustione vulnus pro vulnere livorem pro livore...
155. oldal - ... hivatalos minőségükben követtetik el vagy illetőleg adatik ki. b) A kezeikre bízott pénz s egyéb értékek •elsikkasztásáért, vagy törvényellenes alkalmazásaért.

Bibliográfiai információk