Oldalképek
PDF
ePub

Ide járúlt még, hogy Szellhofnak nevetés-vágyja itt bőv tárgyat lele. Természetesen hogy a két philosophust meglátogaták az iskolások, és sokszor gymnasztikai gyakorlások között a' kertben találák őket. Szellhof azt projektálá, hogy csináljanak a' kertben eggy fedett sikátort, a' hol a gymnasztikában magokat többen gyakorolhassák. Itt küszdöttek, vívtak, birkoztak, és apránként mindég több-több görög szokásokat hozott-bé Szellhof. Szellhof és Lajos tevének először próbáť a' mez'telen küszdésben, 's úgy találák, hogy a' régieknek ezen módijok is nent rosz a testre nézve. Mások követék őket, és néha küszdés-bírákat is tettek, kik a' győzedelmest olajfa-koszorúval megjutalmaznák.

Beszéltek ugyan imitt-amott a

várasban Szellhofról és Lajosról ; kivált azon házakban, a' mellyekben Szellhof az előtt járatos volt, útálatosnak kiáltozták az ifjak' plánumát: azon iskolásoknak, kiknek szüléjik helyben a várasban laktanak, eggy általjában a' rendes szokások mellett kellett maradniok, és csak titkon szökhettek az úgy nevezett két bolondhoz. Ezen gymnásztikai gyakorlások tehát az egész érdemes Publikum előtt titokban maradtak, mert senkinek sem vólt szabad megvallani, hogy a két bolondnál volt. Némelly szomszédok, és a' háznak gazdája, kik a kertbe béláthattak, látták ugyan néha e' fiataloknak birkozásaikat; de ebben semmi különös nem vólt. Mert miólta csak az iskola felálott, mindég birkoztak és hajingáltak a' tanúlók; és igy halgattak arról.

Végre Szellhof azt projektálá eggykor az öszvegyűlt ifjúságnak, hogy eggyszer szolenniter Olympiai játékokat tartsanak. A' projektom teljes javalást nyere: sokan még azon is epekedtek, hogy egész Német-országot nézésökre nem gyüjthetik, mint a görög ifjak egész Görög-országot. Eggy oltárt épitettek; némelly tanúlók, kik nem reménylhették, hogy a' gyakorlásoknál valami nagy figúrát játszanak, Papok' és Harczbírák személyét válalák magokra. Eggy örűt vettek, az áldozati ökörnek ábrázolására, mellyet ánnak ünnepély halál-napjáig a' kertben hízlaltak.

Végre elérkezék a' nap. Minden tanúlók öszvegyültek Szellhofnál, és letevék czopfjaikat, szétbonták frizúrjokat, lehúzák ingeiket, 's ágyé

kaikra tekergeték, hogy magoknak görög ifjak' formáját adhassák. A' Papok nagy lepedőket csavaritának magokra, fejöken virág-koszorúk valának, és hosszú szakállak sima állaikon. Igy méne a' sereg a' philosophusok' szobájából, két flótától kisérve, a' kertbe. A'muzsika figyelmesekké tevé a szomszédokat, 's az ifjaknak legalább az elején az Olympiai játékoknak elég nézőjök volt.

Háromszor mentek körül a'kertben, a' Papok, Harczbirák és Küszdők, középben vivén az örűt. Az elbámúlt szomszédok nem tudák, mit véljenek e' különös Néző-játékról. Azután öszvegyültek az óltár körűl, melly eggy nagy lapos kővel bé vala borítva; nagy tüzet gyújtának az óltáron, és bort öntének belé. Ekkor

az örű eggy baltával eggy igen kemény ütést kapott, melly azt elszédíté; elmetszették a torkát, 's az egész örűt, minthogy a zsirnak a' Homéruszi szokás szerént különválasztása igen hosszas munka, a' kegyetlen lángok közzé vetették.

Most az égő gyapjúról, az égő zsirról és húsról sűrű büdös gőz emelkedett az ég felé, melly sem Isteneknek, sem embereknek kedves nem lehetett. Egész Görög-ország bédugá az orrát, 's a' nézők kéntelenek valának ablakjaikat bétenni, és e' különös mívet üvegen-által nézni. A' gőzzel eggyütt emelkedék-fel a' Papok áldozó-hümnosza is, mellyet Szellhof csinált eggy ismeretes templomi melódia' nótájára. Az alatt térdre hulltak a' Papok a' büdös óltár körül, Zevsznek a' győzedelmes

[ocr errors]
« ElőzőTovább »