Hidegháború és az 1990 utáni világ 2020-ig

Első borító
- 189 oldal

Az egyoldalúságot úgy kerüli el a könyv, hogy szovjet és amerikai szemszögből is végigveszi a hidegháborút. A hidegháború utáni időszakot a világ 11 legnépesebb országának szemszögéből is ismerteti a könyv. 1990 utáni korszak bemutatásánál az európai, orosz és amerikai szempont dominál.

A könyv lendületesen halad, hogy a második világháborút követő világot bemutassa és utána rátérhessen, hogy mi történt 1990 után. 1989 és 1991 között a világ 121 országában volt rendszerváltás/buktak el kommunista pártok, vagy történtek egyéb alapvető fordulatok. Ezzel az Egyesült Államok került szuperhatalmi pozícióba. 2008-ra ez is megrendült és megint nagyot változott a világ.

A könyv 2020-ig jut el, hogy ne kelljen túl hamar frissített verziót írni. A könyvben újra és újra előjön, hogy mindezek közben, Magyarországon épp mi zajlott, hogy Magyarország hogyan alakult akár magától, és akár a külső tényezők miatt.

A könyv egy része idővel elavulttá válik, úgyhogy most érdemes megvásárolni.

A könyv szigorúan elveti az üldözési mániás elméleteket és rendkívül határozottan két lábbal a földön jár.

A szerzőről

A hidegháború és az 1990 utáni világ témakörében 14 évvel ezelőtt fogtam hozzá adatokat gyűjteni, ezt a kiadás előtti pillanatokig folytattam. Időközben újságíró lettem egy akkor még új és pártfüggetlen internetes újságnál, a Hírhatárnál; a hidegháborúról írtam a szakdolgozatomat, lediplomáztam, dokumentumfilmes lettem és már alig vártam, hogy megírhassam ennek a korszaknak a történetét.



Bibliográfiai információk