Klausz Melinda - Sáringer Viktória: Újgenerációs közösségi média oldalak és kommunikáció

Első borító
kozossegi-media.com - 332 oldal

A BeReal, a Poparazzi, a Twitch, a ClubHouse vagy éppen a TikTok az újgenerációs közösségi média felületek kategóriába sorolható. Ezek a platformok teljesen más irányt képviselnek, mint a klasszikus közösségi média felületek. A hagyományosnak számító oldalak ma már inkább egy összetett látszat, egy maszk irányába mennek, amit ismerőseink felé mutatunk. Ám az új, elsősorban fiatal generációt megcélzó közösségi platformok nem törődnek a tökéletességgel, inkább a nyers valóságra, a közvetlenségre fektetik a hangsúlyt.

Míg a hagyományos felületeken a középpontban az önreklám áll, hogy eladjuk magunkat, az új alkalmazásokban a szórakozás, az önmegvalósítás vagy éppen a vélemények nyílt kimondása kap főszerepet. Egy humoros TikTok videóban mindegy, hogy sminkben vagyunk-e vagy csak éppen most keltünk, nem számít, hogy drága ruhákat viselünk-e egy tutorial típusú videóhoz. A lényeg maga a tevékenység, hogy jó legyen a tartalom, a minőség. A külsőségek nem olyan fontosak.

Az új alkalmazások a tevékenység és a szórakozás új szintjét jelentik, és ezért olyan narratíva létrehozására kényszerítenek, amely valamiképpen konkrétabb, mint a szokásos szelfi. Ezért láthatjuk, hogy a közösségi média felületek az egyre fiatalabb oldalaktól lesnek el ötleteket, például az Instagram a közelmúltban a Reels-et is felvette funkciói közé, így tartva a lépést akár a TikTok-kal is.

 

Az újgenerációs platformok másfajta nyelvezetet, kommunikációs stílust, tartalmakat és megoldási módokat igényelnek, amelyek ráadásul igencsak változnak, formálódnak. Ma már nem a szülő és a gyermek generáció között van különbség, hanem az Alfa-generáció képes a Z-generációnak is beszólni, hogy mennyire oldskool és lemaradt a változásokkal – ahogyan azt a TikTok-on a #parenting #sharenting jelenség esetén láthattuk.

 

A kihívás tehát nem csupán a TikTok videókban érhető tetten, hanem a mindennapjainkban is, hiszen az Alfa- és Z-generáció már fogyaszt, vásárol, véleményez, így keresletet teremt és bizony, ha valami nem tetszik nekik, sokkal gyorsabban és néha agresszívabban is reagál, mint elődjeik. Erre pedig fel kell készülnünk. Vagyis, már így kellene kommunikálnunk, ha őszinték vagyunk…

 

Könyvünkben ezeket az újgenerációs platformokat és az ehhez kapcsolódó gondolkodásmódot vesszük górcső alá az Instagramtól és az influencermarketingtől a TikTok, Twitch, Clubhouse, Stereo, Flive, Poparazzi, Parler, MeWe, Rumble, Be Real felületein keresztül a 2022. februárjában megjelent legújabb közösségi média platformig, a Thruth Social-ig.

A kozossegi-media.com 10., social media témakörében megjelenő könyvében ezúttal is elgondolkodtató feladatok segítenek abban, hogy az ismereteket a gyakorlatba átültessük vagy éppen meglássuk azt, hogy cégként, szülőként, mire és hogyan érdemes felkészülnünk...

 

 

Kiválasztott oldalak

Tartalomjegyzék

Gyakori szavak és kifejezések

Bibliográfiai információk